2024. május 20. (hétfő) 12:00

„Orbánt szorongatja az infláció”

A költséges populista intézkedések ellenére romlik az életszínvonal Magyarországon, csökken a miniszterelnök mozgástere, hogy a szokásos eszközökkel békítse meg a közvéleményt. Kénytelen lesz kivezetni az ársapkákat, ami önmagában rosszul érinti a Fidesz szavazóit – közben, bár az ellenzék továbbra is gyenge, a kormánynak intő példa lehet Jászberény. Elemzők szerint Orbán Viktor úgy igyekszik majd elhárítani magáról a felelősséget a gazdasági nehézségekért, hogy bekeményít a politikában, vagyis még több probléma lesz vele az EU-ban.

A magyar gazdasági bajok és a nyomában fellépő tömeges tiltakozások váratlanul érték a jobboldali miniszterelnököt. Megmutatták, milyen korlátai vannak a költséges populista intézkedéseknek, ráadásul azzal fenyegetnek, hogy éleződik a vita Brüsszellel a befagyasztott alapokról.

Így foglalja össze Orbán Viktor dilemmáját Dunai Márton, a Financial Times budapesti tudósítója. Emlékeztet arra, hogy a hatalom hiába vezetett be például ársapkát még mielőtt a háború beindította az energiaválságot, az élelmiszer és energia a múlt hónapban hozzávetőleg 50 százalékkal drágult. Az áremelkedés szintje az év végén 24,5 százalék volt, ami rekord az EU-ban: a közösségben az átlag 10,4 százalék.

 

Még több AKTUÁLIS…