2024. április 14. (vasárnap) 06:22

A tudósokat is meglepte mennyire rossz a helyzet

óceán szemét

Egy új tanulmány szerint a világ óceánjait a becslések szerint 171 billió műanyagrészecskéből álló „műanyag szmog” szennyezi, amely összegyűjtve körülbelül 2,3 millió tonna súlyú lenne – olvasható a CNN cikkében.

Nemzetközi tudósok csoportja elemezte az 1979 és 2019 között gyűjtött globális adatokat az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán, valamint a Földközi-tenger közel 12 000 mintavételi pontjáról. A PLOS ONE folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint 2005 óta hihetetlen mértékben növekedett az óceánok műanyagszennyezettsége.
„Ez sokkal magasabb, mint a korábbi becslések” – mondta a CNN-nek Lisa Erdle, az 5 Gyres Institute kutatási és innovációs igazgatója és a jelentés szerzője.

Ha a jelenlegi tendenciát követjük, akkor a műanyagok óceánokba jutásának sebessége körülbelül 2,6-szorosára nőhet 2040-ig – állapította meg a tanulmány. A világ műanyagainak csak körülbelül 9%-át hasznosítják újra évente. A többinek jelentős részét az eső, a szél, a túlcsorduló viharcsatornák és a szemetelés a folyókba sodorják, és a tengerbe szállítják. Kisebb, de még mindig jelentős mennyiség, például elveszett halászfelszerelés, vagy egyszerűen az óceánba dobott szemét.

A műanyag az óceánba nem képes elbomlani, hanem apró darabokra bomlik. Ezeket a részecskéket „valóban nem lehet könnyen eltávolítani” – mondta Erdle. A tengeri élőlények belegabalyodhatnak a műanyagba, vagy élelmiszernek nézik és megeszik. A műanyag mérgező vegyszereket is kimoshat a vízbe.

Nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi műanyag van az óceánban. „Az óceán rendkívül összetett hely. Rengeteg óceáni áramlat van, folyamatosan változik az időjárás és a talajviszonyok miatt” – mondta Erdle.
A kutatók éveket töltöttek azzal, hogy átvizsgálják a lektorált dokumentumokat, valamint más tudósok kiadatlan eredményeit, hogy megpróbálják a lehető legtöbb adatot összegyűjteni – mind az időkeret, mind a földrajzi helyzet tekintetében.

A tanulmány mintáinak többségét a Csendes-óceán északi részén és az Atlanti-óceán északi részén gyűjtötték. A kutatás szerzői szerint még több adatra van szükség a Földközi-tengeren, az Indiai-óceánon, valamint az Atlanti-óceán déli részén és a Csendes-óceán déli részén.

Win Cowger, a kaliforniai Moore Plastic Pollution Research kutatóintézet kutatója és a tanulmány szerzője: „Ez a kutatás felnyitotta a szemem, hogy milyen kihívást jelent az óceánban lévő műanyagok mérése és jellemzése, és hangsúlyozza a probléma valódi megoldásainak szükségességét. – áll egy közleményben.

Az 1970-es évek óta rengeteg megállapodás született az óceánt érő műanyagszennyezés megfékezésére, de ezek többnyire elkülönült kezdeményezések voltak, és nem eredményeztek mérhető változást – jegyezte meg a tanulmány.
A tanulmány szerzői szerint sürgős nemzetközi politikai beavatkozás szükséges. „Egyértelműen szükségünk van néhány olyan megoldásra, amelyeknek mérhető eredménye van” – mondta Erdle.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete beleegyezett egy jogilag kötelező erejű globális műanyagszerződés létrehozásába 2024-ig, amely a műanyagok teljes élettartamára vonatkozna a gyártástól az ártalmatlanításig. De továbbra is nagy a megosztottság, márpedig ha nem sikerül változtatni, akkor az előrejelzések szerint 2050-re megnégyszereződik a műanyagszennyeződés az óceánokban. És sajnos nem csak ott. Már kimutathatóan jelen van a levegőben, a talajban, az élelmiszereinkben és a testünkben.

 

Még több életmód…