2024. május 18. (szombat) 22:02

Egyre több a fiatalkori vastagbélrákos megbetegedés

orvos

Egy új kutatás szerint egyre több embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal az 50 évnél fiatalabbak körében, és közülük sokan előrehaladott stádiumban vannak. A kutatók nem tudják megmagyarázni a probléma okát. – írta nemrég az NBC News.

Az American Cancer Society új statisztikái szerint az 55 év alattiak körében előforduló vastag- és végbélrák aránya 1995 és 2019 között megduplázódott, 11-ről 20 százalékra. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizált 1,3 millió vastagbélrákos közül 273 800 esetben 55 évesnél fiatalabb volt a beteg. Ráadásul az előrehaladott állapot a 2000-es évek közepén mért 52-ről 60 százalékra nőtt a 2019-es évhez képest. Sok közülük már 4. stádiumú rák, amely nem gyógyítható vagy teljesen már nem kezelhető.

Az 1990 után születetteknél kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak vastagbélrákot, és négyszer nagyobb valószínűséggel végbélrákot, mint az 1950-ben születetteknél – derült ki a Journal of the National Cancer Institute folyóiratban megjelent 2017-es tanulmányból. És ezek a számok egyre emelkednek. A JAMA-ban 2021-ben megjelent tanulmány becslése szerint hét éven belül a vastagbélrák lesz a 20–49 év közötti betegek rákos megbetegedésekből eredő halálozásának vezető oka.

Mint tudjuk, ez a két típusú rák nagyon sokáig tünetmentes, így a betegek legtöbbször már későn fordulnak orvoshoz. Magyarországon 50 év felett lehetőség van két évente ingyenes szűrésre, de a statisztikák azt mutatják, hogy ezeket a szűréseket érdemes lenne fiatalabbak számára is elérhetővé tenni.

„Ez a ráktípus különösen tünetmentes, és hosszú ideig az is maradhat” – mondta Dr. Folasade P. May, a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles Vatche) és Tamar Manoukian emésztőrendszeri betegségek osztályának docense. „Amikor orvosi képzésben voltam, azt tanították, hogy ez egy idős emberek betegsége, különösen egy idős ember betegsége” – mondta May. „Tudjuk, hogy ez most az életük virágában lévő embereket érinti.”

Bár vannak életmódbeli kockázati tényezők, köztük az elhízás, a mozgásszegény életmód, valamint a sok cukorban gazdag feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a kutatások azt mutatják, hogy egyre nő azoknak a száma, akik egészséges életmódot és étrendet követnek.

Phillip Daschner, a Nemzeti Rákkutató Intézet Rákbiológiai Osztályának rákimmunológiai, hematológiai és etiológiai részlegének programigazgatója szerint a genetika, beleértve a Lynch-szindrómát vagy polipokat is, szerepet játszik az egyén vastagbélrák kockázatában, de a fiataloknál csak az esetek 25%-át teszik ki. Az esetek 75%-ban nem vezethető vissza genetikai eredetre a kialakulásuk.

May szerint az azonos születési évű betegek növekvő száma rámutat arra, hogy az esetek többségében valamilyen környezeti hatás növeli a rák kialakulását. Még mindig nem világos, hogy az életmódon és az étrenden kívül milyen környezeti tényezők játszanak szerepet, de a kutatók az antibiotikumoktól a műanyagokon át a stresszig mindent potenciális bűnösként vizsgálnak. Az is lehetséges, hogy van olyan környezeti toxin, amelyet még nem hoznak összefüggésbe a vastag- és végbélrákkal.

„A lényeg az, hogy nem tudjuk, miért történik ez” – mondta Daschner.

A vastagbélrák leggyakoribb tünetei a következők:

  • vér a székletben
  • hasi fájdalom
  • nem szándékos fogyás
  • a székelési szokások megváltozása.
  • A vérszegénység, a légszomj és a fáradtság szintén figyelmeztető jelek lehetnek.

A szakértők szerint az orvosok és a betegek problémája részben az, hogy a tünetek más állapotokhoz is hasonlíthatnak. Ha a tünetek bármelyike megjelenik, és nem javul – különösen, ha valaki egynél több tünetet tapasztal –, azt figyelmeztető jelnek kell tekinteni.

A kutatások azt mutatják, hogy ha korán észlelik, még lokalizált a tumor, akkor, az ötéves túlélési arány körülbelül 90%-ra növekszik.

Még több életmód…