2024. május 20. (hétfő) 12:16

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja

Medvehagyma

A medvehagyma megjelenése is csalhatatlan jele annak, hogy vége a télnek! A nevét nem véletlenül kapta: a medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon.

Teszik ezt nagyon okosan, hiszen a medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Ezek – többek között – a medvehagyma jótékony tulajdonságai, melynek szezonja hamarosan elkezdődik.
A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

Tipp: A friss medvehagymát darálóban aprítsuk fel, tegyük befőttesüvegbe, majd öntsünk rá annyi extra szűz olívaolajat, hogy teljesen ellepje. Így a medvehagyma egész évben eltartható.

Recept: A durumtésztát keverjük össze az apróra vágott medvehagymával, tört mandulával és parmezánnal.

Még több életmód…