2024. május 20. (hétfő) 10:23

Jobb alvás, hosszabb élet

alvás

Egy új kutatás szerint csupán öt alvási szokást kell követnünk ahhoz, hogy a férfiak öt a nők csaknem 2,5 évvel tovább élhessenek. Dr. Frank Qian, a tanulmány társszerzője, a Harvard Medical School klinikai munkatársa és a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center belgyógyász rezidens orvosa szerint csökkenteni tudjuk a korai halálozás kockázatát, ha javítani tudunk az alvási szokásainkon.
Bár mindannyian különbözőek vagyunk, a kutatások azt mutatják, hogy egy felnőtt embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége. Ezzel szemben az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint az amerikaiak 35 százalékának van alváshiánya. Ráadásul ennek a 7-8 órának megszakítás nélküli, pihentető alvásnak kell(ene) lennie minden éjszaka.
„A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az alvás időzítésének és időtartamának szabálytalansága összefügg az anyagcsere-rendellenességekkel és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával” – mondta.

Különbség férfiak és nők között

A tanulmányban, amelyet csütörtökön mutattak be az American College of Cardiology éves ülésén, több mint 172 000 ember adatait elemezték, akik 2013 és 2018 között válaszoltak az alvási kérdőívekre a National Health Interview Survey részeként. A kutatásban öt alvási szokást vizsgáltak. Ezek: mennyire könnyen alszik el, az elalvás időpontja, az alvás időtartama, mennyire kipihenten ébred és szed-e altatót. Körülbelül négy évvel később ezeket az adatokat összehasonlították a National Death Index adataival, és megvizsgálták, hogy ezek a szokások hozzájárultak-e bizonyos betegségek kialakulásához, vagy korai halálesetekhez. Ezután kiszűrték az egyéb káros tényezőket, mint pl. az alkoholfogyasztás, meglévő egészségi állapot, stb.
Összehasonlítva azokkal az egyénekkel, akiknél csak nulla vagy egy szokás működött, azokkal szemben, akiknél mind az öt szokás optimális volt, 30%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, 21%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, 19%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg rákban és 40%-kal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy nem szívbetegség vagy rák miatt halnak meg – áll a tanulmányban.
A tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik mind az öt egészséges alvási szokást követték, 4,7 évvel tovább éltek, mint azok, akik az öt elem egyikét sem, vagy csak egyet tartottak be.
Az egészséges alvási szokások hatása sokkal kisebb volt a nők esetében: azok, akik mind az öt alvási szokást követték, 2,4 évet nyertek, szemben azokkal, akik egyiket sem, vagy csak egyet.

A jó alváshigiénia szükséges

A jó hír, hogy a rossz alváshigiénia orvosolható vagy javítható a lefekvési szokások és az éjszakai rutin néhány egyszerű változtatásával. Ezek a szokások segíthetnek:

– lehetőleg mindig ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk minden nap, még hétvégén is,
– gondoskodjunk megfelelő hőmérsékletről, fényről és csendről,
– lehetőleg lefekvés előtt ne fogyasszunk alkoholt,
– lefekvés előtt egy órával már ne nézzünk tévét, ne számítógépezzünk, kerüljük a digitális eszközök használatát,
– próbáljuk a jógát, meditációt, tai chi-t, meleg fürdőt, bármit ami ellazít,
– gyakoroljuk a meditációt vagy a mindfulness-t a kortizol stresszhormon csökkentése érdekében,
– vegyünk egy meleg fürdőt lefekvés előtt.

Sajnos mai rohanó világunkban hajlamosak vagyunk az alvást háttérbe szorítani. Ezért a szülők is minél korábban tanítják meg a gyerekeiknek, hogy ezek milyen fontos dolgok, annál inkább megvédik őket a rossz alvással kapcsolatba hozható hosszú távú egészségügyi problémáktól.
„Ha az emberek már fiatal koruktól kezdve kialakítják a jó alvási szokásaikat, vagyis eleget alszanak, gondoskodnak arról, hogy a zavaró tényezőket kikapcsolják, és általánosságban jó alváshigiéniával rendelkeznek, az nagyban hozzájárulhat az általános, hosszú távú egészségükhöz” – mondta Dr. Frank Qian. „Soha nem lehet elég korán elkezdeni.”

Még több életmód…