2024. május 18. (szombat) 21:37

125 éve gyilkolták meg a magyar királynét

A 19 század második felében az öreg kontinens egyik legszebb hölgyeként, s legjobb női lovasaként számon tartott Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (1837-1898) Münchenben jött a világra. Miksa József bajor herceg leánya korát megelőzően sportos volt.
Amennyire unta az udvari (hivatalos) ceremóniákat, annyira imádta a természetet és az egészséges életmódot. Ehhez azután is ragaszkodott Sisi, hogy az ifjú osztrák uralkodó, I.Ferenc József oltárhoz vezette. Szenzáció volt ez Európa szívében, ahol még élénken élt az 1848/49-es véres forradalmak, szabadságharcok emléke. Bécsben, 1854-ben unokatestvérével „Ferenc Jóskával” kötött frigyet a karcsú szűz.  A törékeny Erzsébet hercegnő már a következő esztendőben életet adott Zsófiának, majd 1856-ban Gizellának.
Az első – de sajnos nem egyetlen – komoly családi tragédia 20 esztendősen érte a császárnét: tífuszban hunyt el 2 éves babája, Zsófi… Ma már tudjuk, hogy az 1858-ban világra jött Rudolf (Rezső) koronaherceg sohasem foglalhatta el a K. und. K. Monarchia trónját! A németen és magyaron kívül több nyelven is kommunikáló, gyakorta betegeskedő, elegáns Sisi – a poroszoktól 1866 nyarán elszenvedett (königgrätzi) vereség után  – az 1867-es Kiegyezést követően lett Magyarország királynéja.

A gyönyörű édesanya negyedik gyermeke, Mária Valéria éppen 155 esztendeje született a budai palotában. A „Kaiserin” már fiatalon is sokszor ült vonatra, hajóra: hónapokat töltött távoli tájakon – Korfu, Madeira, Itália, Oszmán Birodalom – s kedvenc gödöllői kastélyában. Genfben egy itáliai anarchista döfte le 1898 szeptemberében. Bécstől Budapestig milliók gyászoltak anno Erzsébetet. Ma Schönbrunntól Funchalig szerte a világban találhatók Sisi szobrok, emlékhelyek. A 61 évesen meggyilkolt egykori osztrák császárné, s magyar, cseh királyné Elisabeth halhatatlan. Seregnyi könyv, musical, színházi darab, film született titokzatos életéről.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…