2024. május 18. (szombat) 21:30

Kína a stabil kapcsolatokat részesíti előnyben

Kína el akarja kerülni az Egyesült Államokkal fennálló feszültségek eszkalálódását, és úgy véli, hogy számára előnyös a stabilabb kapcsolat Washingtonnal, még akkor is, ha meg akarja erősíteni globális gazdasági és katonai erejét – mondta Avril Haines, az Egyesült Államok hírszerzési vezetője szerdán a képviselőknek.

Az amerikai kémfőnök a társaság éves értékelésén bírálta a Kínai Kommunista Pártot, ami szerinte „fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és globális vezetésére” – hozzátéve, hogy Peking „a legnagyobb hírszerzési riválisuk is”.
Amerikai tisztviselők és kínai szakértők aggodalmuknak adtak hangot a Peking és Washington közötti rendszeres magas szintű párbeszéd hiánya miatt, mondván, hogy a kommunikáció megszakadása megnövelheti a válság kockázatát.
Az amerikai hírszerzés legfrissebb, a globális fenyegetésekről szóló jelentése szerint, a kínai vezetők megpróbálják megosztani az Egyesült Államokat és szövetségeseit, de csökkentik az Egyesült Államokkal való súrlódást is, ha az megfelel Peking érdekének.

„Ahogy Hszi Csin-ping kínai elnök megkezdi harmadik mandátumát Kína vezetőjeként, a KKP (Kínai Kommunista Párt) azon fog dolgozni, hogy Tajvant egyesülésre kényszerítse, aláássa az Egyesült Államok befolyását, éket verjen Washington és partnerei közé, és előmozdítson bizonyos normákat, amelyek a tekintélyelvű rendszert részesítik előnyben.” – szólt a jelentés. „Ugyanakkor Kína vezetői valószínűleg keresni fogják a Washingtonnal fennálló feszültségek csökkentésének lehetőségeit, amikor úgy gondolják, hogy ez megfelel az érdekeiknek.”
Kína a kulcsfontosságú technológiák dominanciájának elérésére összpontosított, és a Peking és Washington közötti rivalizálást valószínűleg az fogja alakítani, hogy melyik fél tudott felülkerekedni ebben a technológiai versenyben – mondták mindkét fél szenátorai a meghallgatáson.
„Míg Amerika két évtizeden át a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosított, Kína versenyt futott, hogy megelőzze az Egyesült Államokat számos olyan feltörekvő és alapvető technológia terén, mint a fejlett vezeték nélküli kommunikáció, a félvezetők, a kvantum, a szintetikus biológia, a következő generációs energia, a mesterséges intelligencia és egyéb fontosabb területen” – mondta Mark Warner szenátor, Virginia államból, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke.
Peking új külügyminisztere szerint az Egyesült Államok és Kína az elkerülhetetlen „konfrontáció és konfliktus” felé halad, hacsak Washington nem vált irányt. Kína visszautasította Washington vádjait, amelyek szerint fegyveres segítség nyújtást fontolgat Oroszországnak, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy harci repülőgépeket és egyéb fegyvereket adott el Tajvannak egy lehetséges konfliktus esetére.
Haines elmondta, hogy Kína és Oroszország között „elmélyül az együttműködés”, de azt nem mondta, hogy Peking úgy döntött, hogy fegyvereket és lőszert szállít Moszkvának. Kína már eddig is „egyre kényelmetlenebbül érezte magát” az Oroszországnak nyújtott nem fegyveres segítséggel kapcsolatban, és úgy tűnt, hogy nem akar ennél nagyobb szerepvállalást – mondta Haines, de részleteket nem közölt.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…