2024. szeptember 08. (vasárnap) 04:29

Már nem Southgate a kapitány

Bár korábban az angol szövetségi kapitány korábban nem ígérte, lemondott az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. Gareth Southgate vezetésével a csapat két egymást követő Európa-bajnokságon jutott be a döntőbe, s ugyan mindkettőt elveszítette, mégis ő az utóbbi idők legsikeresebb szövetségi edzője..

„Büszke angolként életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy Angliáért játszhattam, és Angliát irányíthattam. Ez jelentett nekem mindent, és mindent beleadtam. De itt az ideje a változásnak, és egy új fejezetnek. A vasárnapi, Spanyolország elleni berlini döntő volt az utolsó mérkőzésem Anglia kapitányaként.”

Southgate 2016 szeptemberében vette át az angol válogatott irányítását, s 102 meccsből 64 ért véget győzelemmel, 20 döntetlennel és csak 18 vereséggel. Bár a legutóbbi Európa-bajnokság miatt rengeteg kritika érte a kockázatkerülő játék miatt, teljesen átformálta az angol válogatottat, s kapitánykodása alatt a két Eb-döntő mellett egy világbajnoki elődöntőt is fel tudott mutatni. És az igaz, hogy több döntése miatt bírálták, s bírálják most is, például a Liverpool egyik legjobbja, Alexander Trent mellőzése miatt.

 

Még több sport…