2024. május 18. (szombat) 22:23

Újpalotán nyerésre állnak az önkormányzati lakásbérlők

Petícióval és demonstrációval fejezték ki nemtetszésüket a XV. kerületi önkormányzat lakás-bérlői a polgármester azon tervével szemben, ahogyan módosítani akarta a bérlakások megvásárlásának feltételeit. Egyelőre lekerült a napirendről a bérlők számára hátrányos tartalmú módosítási terv, s az állampolgári összefogás első eredménye lendületet adott annak a régi, de mindeddig meg nem valósult tervnek is, miszerint érdekvédelmi egyesületet hoznak létre az önkormányzati lakásbérlők.

Amint arról a mixon.hu is beszámolt (itt) rendelet-módosításra készül a XV. kerületi önkormányzat, amelyben újra szabályozzák a bérlakások megvásárlásának feltételeit. A bérlők petícióban és a városháza előtti demonstráción tiltakoztak a számukra hátrányos feltételek miatt. A bérlők erélyes fellépése meghozta az első eredményt: a polgármester az április 27-ei közgyűlés napirendjéről levette a módosító javaslatot.
A fejleményekről a bérlők facebook csoportjában Kincses Írisz, a csoport adminisztrátora tájékoztatta az érdekelteket:
„Kedves Bérlő társak!
Mint tudjátok a 2023.04.27-ei 9:00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésen visszavonták az elidegenítési rendelet módosítását, mind a petíciónk hatására, mind pedig azért, mert a képviselők és a Polgármester Asszony számára is világossá vált, hogy a rendeletben szereplő megkötésekkel, nem fogunk hitelt kapni a bankpiacról. Akkor a testületi ülésen azt mondta Cserdiné Németh Angéla, hogy reményei szerint a május 25.-ei képviselői testületi ülésen újra tárgyalják. Sajnos nincs a napirendi pontok között…
2023. május 17-én, szerdán 17.00 órára a XV. kerületi Pestújhelyi téren UTCAFÓRUMOT tartanak, ahol feltehetjük kérdéseinket, mint pl.:
1. Mikor és milyen módosításokkal várható, hogy a rendelettervezet nyilvános lesz?
2. Mikor és milyen feltételekkel vehetjük meg lakásainkat a megigért kedvezményes áron?
3. Lesz- e lakossági fórum és mikorra várható annak időpontja?
4. Milyen időintervallumban lesz lehetőségünk a kedvezményes áron megvenni a lakásainkat stb.…
Gyertek el minél többen!”
A közösségi médiában több csoport is foglalkozik az önkormányzati lakásbérlők kiszolgáltatottságával és sokszor panaszkodnak arról, hogy az önkormányzatok és vagyonkezelőik tisztségviselői, alkalmazottai nem reagálnak a lakásbérlők panaszaira. Ezekben a posztokban a bérlők egy érdekvédelmi egyesület létrehozásában látnának megoldást, de mindeddig nem történt ez ügyben semmi. Vannak, akik nem tájékozottak, hogy miképp indulhatnának el, de vannak sokan, akik nem merik a nevüket adni az önkormányzat elleni fellépéshez, mert félnek – mint erre eddig is számos példa volt -, nem mindig ok nélkül. És voltak, akik nem bíznak abban, hogy bármit is el lehet érni a helyi hatalommal szemben.
Az újpalotai bérlők elmúlt hónapokban tett lépései, az eddigi eredményeik azok álláspontját erősítik, akik bíznak az összefogás és a nyilvánosság erejében. A bérlők megkezdték az egyesület szervezését és amint ennek kézzelfogható eredményei lesznek, a mixon.hu beszámol róla.

Még több ITTHON…